Örökségünk

Bodolyabér egyik érdekessége, hogy ugyan temploma nincs de 2 harangláb is áll a településen. Az egyházbéri harangláb az ismertebb, ez szerepel a falu címerében is. A régi, Kisbodolyán álló fából készült haranglábat pedig a nyolcvanas években a Szentendrei skanzenben szállították, ahol jelenleg is megtekinthetik az odalátogatók.

Régi ágas harangláb

Az ágas tölgyfából készített harangláb eredetije a kisbodolyai falurészen állt. Készítésének idejéről nem maradtak fent egyházi feljegyzések. A rávésett évszám olvashatatlanná kopott. Fazsindelyes kúp alakú, fedele gazdagon díszített 30 kilós kis harangot rejt, melynek felirata Ave Maria gratia plena 1748.

A református faluban élő római katolikus kisebbség” haranglábát a skanzenbeli muraszemenyei ház előtt állították fel, mert a tájegység épületei közül egyedül ebben a szentendrei skanzenbeli házban lakott színkatolikus familia.

Új harangláb

Bodolyabér egyik érdekessége a kisbodolyai téglaépítésű toronytetős harangláb, melyet a korábban itt állt, fából készült ágas harangláb helyére építettek.

Népi lakóház

Az 1343-as azonosító és 8388-as törzsszám alatt nyilvántartott műemléki védelem alatt álló népi lakóház.

A magyar népi építészet jó példájaként – gondos fenntartása köszönhetően – fennmaradt lakóház a település főutcáján áll. Homlokzata egyszínű fehér, melynek kontrasztjaát a sötétbarna fa nyílászárók és zsalugáter táblák adják. A hosszanti elrendezésű lakóház udvar felőli frontját mellvédes, falazott, köroszlopos tornác védi. Erre a tornácra nyílnak a lakóház ajtajai. Innen közvetlen kijárat nyílik az utca felé, valamint az udvaron és az előkertet lezáró függőleges lécezésű fakerítés kiskapuján áthaladva is eljutunk a Petőfi utcába. Az egyszerű, utcavonalra merőleges nyeregtető cserépfedést kapott. A tetősík felett még látható az eredeti falazott téglakémény. Az épülethez hozzátartozik az udvar felől, a tornác alól induló pincelejárón át megközelíthető pincehelyiség is. A lakótelek vízigényét a múltban a telken ma is megtalálható kerekeskút biztosította.